Cara2nye.. beras pulut direndam seketika, then toskan. meanwhile periuk kera pun dicuci dan pastikan x bocor. Masukkan beras pulut setengah periuk kera tu , susun dalam periuk kukusan. letak atas dapo, then tuangkan santan yang dah diperasa dengan garam. kukus lebih kurang 1 jam gitu..
Then angkat, pekena ngan rendang hmm walllaaa ..sedap dan senang. x perlu nak jaga api macam lemang buluh kan.Kata orang periuk kera ni kategori herba maka bila makan lemang ni bole mengubati sakit2 badan.. tapi itu orang katala, bukan Fatiey kata ye hehee..dan xyahla makan kulitnye itu sekali ye (xtaula kot mmg bole makan) ..mkn isinye aje.. :)
Masa ni tukang masaknye ialah Chef Along aka Abang Long.. kira demo la ni. Pastu try buat sendiri kat umah dengan belen periuk yang ado heheh
Rupa periuk kera setelah dibersihkan |
Rupe dalamnye |
Actually
masa aidiladha pun kami buat juga. seperti biasa kak ipar la yang supply. Ada
stok, maka jadila lemangnye. X Gitu …
No comments:
Post a Comment